Ruud

Mijn naam is Ruud Harberts. Als ambachtelijk kunstenaar maak ik in mijn glasatelier te Hoorn brandschilderingen, glas-in-loodramen en glas-specials – en vaak ook een combinatie daarvan.

Om mijn gevoel voor vorm, kleur en ritme te blijven voeden volg ik bovendien vakgerichte cursussen en opleidingen, zoals die voor toegepaste glaskunst aan het IKA, het Instituut voor Kunst en Ambacht in het Belgische Mechelen.

Op zoek naar de juiste kleurencombinaties voor een nieuw glas-in-loodraam

Ademloos

Het is geen toeval dat ik mijn passie heb gevonden in het brandschilderen en loden van glas. Het kleurrijke schouwspel dat brandschilderingen en glas-in-loodramen kunnen opleveren, heeft me van jongs af aan geboeid. Als jongen al kon ik de lokroep van geen enkele kathedraal of parochiekerk weerstaan. Ademloos stond ik stil bij de hoge gebrandschilderde ramen, gefascineerd door deze sublieme vorm van visuele tovenarij.

Gebrandschilderde ramen: sublieme tovenarij

Een onmetelijk genoegen

De aantrekkingskracht die het glas destijds al op mij had, is vandaag de dag nog volop aanwezig. Ik vind het dan ook een groot voorrecht om dagelijks bezig te kunnen zijn met de magie van glas, licht en kleur. En een onmetelijk genoegen om – met behulp van eeuwenoude én hypermoderne technieken – mooie, met de hand vervaardigde werken van glas te mogen maken.

 Afbeelding van ruud harberts aan het brandschilderen in het glasatelier
Geconcentreerd aan het werk met een brandschildering