Overige glasbewerkingen

Er zijn -naast brandschilderen en glas-in-lood- tal van andere manieren om glas te bewerken. Hieronder een  (onvolledig) overzicht met een korte beschrijving.

Glas kan op tal van manieren worden bewerkt

Afbeelding van versmolten glas in drie kleuren

Versmelten (Fusen)

Fusen is het versmelten van meerdere stukken glas met elkaar. De stukken glas worden op de bodemplaat van de oven gelegd of over een mal. Door de oven op de juiste temperatuur te brengen versmelt het glas met elkaar in de gewenste vorm.

Afbeelding van gegoten glas in de zon

Gieten (Casten) 

Casten is het gieten van volledig vloeibaar gemaakt glas. Glas dat gegoten wordt heeft de stroperigheid van honing en wordt gewoonlijk in mallen gegoten om er de gewenste vorm aan te geven. Glas dat net gegoten is, wordt in een afkoeloven gelegd zodat het glas langzaam af kan koelen.

Afbeelding van een stuk koper in glas

Vervormen (Slumpen)

Slumpen is het vervormen van een stuk glas door verhitting in een glasoven. Het glas wordt over een mal gelegd en vervolgens in de oven op de temperatuur gebracht waarbij het glas een klein beetje vloeibaar wordt. Glas dat over een mal is gelegd, zakt er over heen en neemt de vorm van de onderliggende mal (grotendeels) aan.

Afbeelding van een geblazen glasbol

Blazen

Glas blazen is het vervaardigen van glazen objecten door – met behulp van stalen buizen – lucht te blazen in  vloeibaar glas van ca 1140 graden.

Afbeelding van zand in de woestijn

Zandstralen

Zandstralen is het bewerken van de oppervlakte van het glas (of andere materialen) waarbij gritkorrels in een zandstraalcabine hard tegen het glas worden geblazen. Delen van het glas die afgedekt worden blijven glanzend en de niet afgedekte delen worden mat. Hierdoor is het mogelijk om  afbeeldingen op glas te creëren.

Detailafbeelding van een steenzaag

Graveren

Graveren is een diepdruktechniek waarmee een ontwerp of beeld verdiept wordt aangebracht in een stuk glas. Het graveren is eigenlijk tekenen met een of meerdere glasboortjes.

Afbeelding van een kleurencombinatie

Verlijmen (Glas-appliqué)

Glas-appliqué is het verlijmen van stukken glas op een glasplaat, natuursteen of op ander materiaal.