Overige glasbewerkingen

Er zijn -naast brandschilderen en glas-in-lood- tal van andere manieren om glas te bewerken. Hieronder een  (onvolledig) overzicht met een korte beschrijving.

Afbeelding van een gefused stuk glas.Fusen  (Versmelten)

Fusen is het versmelten van meerdere stukken glas met elkaar. De stukken glas worden op de bodemplaat van de oven gelegd of over een mal. Door de oven op de juiste temperatuur te brengen versmelt het glas met elkaar in de gewenste vorm.

Afbeelding van een glasgietsel.

Casten (Gieten)

Casten is het gieten van volledig vloeibaar gemaakt glas. Glas dat gegoten wordt heeft de stroperigheid van honing en wordt gewoonlijk in mallen gegoten om er de gewenste vorm aan te geven. Glas kan gegoten worden in of met (sommige) andere materialen.  Glas dat net gegoten is, wordt in een afkoeloven gelegd zodat het glas langzaam af kan koelen. Hoe dikker het werkstuk, hoe langer het glas in oven af moet koelen.

Afbeelding van een geslumpte buis

Slumpen

Slumpen is het vervormen van een stuk glas door verhitting in een glasoven. Het glas wordt over een mal gelegd en vervolgens in de oven op de temperatuur gebracht waarbij het glas een klein beetje vloeibaar wordt. Glas dat over een mal is gelegd, zakt er over heen en neemt de vorm van de onderliggende mal (grotendeels) aan.

Afbeelding van een geblazen bol.

Blazen

Glas blazen is het vervaardigen van glazen objecten door – met behulp van stalen buizen – lucht te blazen in  vloeibaar glas van ca 1140 graden.

Afbeelding van zand.Zandstralen

Zandstralen is het bewerken van de oppervlakte van het glas (of andere materialen) waarbij gritkorrels -met behulp van een compressor en perslucht- hard in een zandstraalcabine tegen het glas worden geblazen. Hierdoor wordt het glas mat. Delen van het glas die afgedekt worden blijven glanzend. Hierdoor is het mogelijk om  afbeeldingen op glas te creëren voor bijvoorbeeld interieurdecoratie of voor gedenktekens van glas.

Afbeelding van een zaag.Graveren

Graveren is een diepdruktechniek waarmee een ontwerp of beeld verdiept wordt aangebracht in een stuk glas. Het graveren is eigenlijk tekenen met een of meerdere glasboortjes.

Afbeelding van kleurensamenstelling.

Glas-appliqué (Verlijmen)

Glas-appliqué is het verlijmen van stukken glas op een glasplaat, natuursteen of op ander materiaal.