Top 50 Vijgenblad [48]

Een jaar geleden begon ik met het posten van een Top 50 van m’n werk. Al na het schamele aantal van twee posts kwam – to put it mildly – de klad er in.
Vandaag een doorstart met nummer 48: Vijgenblad.

Toen werden hun beider ogen geopend, en zij bemerkten, dat zij naakt waren;
zij hechtten vijgenbladeren aaneen en maakten zich schorten.
Genesis 3:7

Vijgenbladeren en naakten
Al in de bijbel wordt gewag gemaakt van vijgenbladeren. Nadat Adam en Eva hadden gegeten van de boom van kennis van goed en kwaad, grepen ze naar vijgenbladen om – uit prille schaamte – hun genitaliën te verbergen. Een gebruik dat halverwege de zestiende eeuw ook weer in zwang raakte. Veel kunstenaars kregen in die tijd – van vooral kerkelijke machthebbers – opdracht om vijgenbladen aan te brengen op geslachtsdelen van naakten op (bestaande) kunstwerken. 

Het vijgenblad: Adam en Eva konden al niet zonde

Zo bedekte Daniele da Volterra – die kennelijk vaker met dat bijltje hakte en daaraan de bijnaam Il Braghettone (De Broekschilder) dankte – in opdracht van paus Pius IV de naakten van het Laatste oordeel van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

Sprankeling
Dit gebrandschilderde vijgenblad bedekt niets, maar vangt licht en laat dat vervolgens subtiel door. Het doel is niet om iets te verbergen, maar juist om schoonheid te laten zien.

De brandschildering is geïnspireerd op een vijgenboom bij mij in de straat. En zorgt– met het zonnetje erop en met bladeren die ritselen in de wind – steeds weer voor een wisselend spel van licht en beweging. ​

Als decoratie voor het raam sprankelt de brandschildering volop en is de dynamiek nooit ver weg. Een kleinood van gebrandschilderd glas om trots op te zijn. Mijlenver verwijderd van welke antieke schaamte dan ook.

Kenmerken
De brandschildering meet – inclusief de glas-in-loodomlijsting van ambergeel kathedraalglas – 28.5 x 20 cm.

De brandschildering zelf is 23.5 x15 cm

Techniek
Brandschilderen | Glas-in-lood

Status
Te koop

Muzikale omlijsting
Fig leave rag door Kevin MacLeod

Zin in een brandschildering? Informeer eens naar de oneindige mogelijkheden.