Top 50 Tulpen uit Amsterdam [47]

De Top 50. De mooiste gedenktekens, interieurdecoratie en monumentaal werk vervaardigd in glasatelier ruud harberts. Vandaag nummer 47. Tulpen uit Amsterdam.

De tulp, een van de bekendste nationale symbolen van Nederland, is een bloem met een tot de verbeelding sprekende geschiedenis.

Tulpenmanie
Afkomstig uit Turkije vond zij in de zestiende eeuw haar weg naar Europa. Na een aanvankelijk rustige introductie van de fraaie Turkse bloem ontstond een paar decennia later in de Gouden Eeuw – zo rond 1630 – een heuse tulpenmanie in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het was een bollenrazernij die z’n weerga niet kende.

De Semper Augustus, een tulpenbol ter waarde van een Amsterdams grachtenpand [Wikimedia Commons]

Ongekende prijsstijgingen…
Uit het niets werd de tulp een speculatieobject. Prijzen voor tulpenbollen liepen dermate hoog op dat de bol zijn gewicht letterlijk in goud waard werd. Zo werd de beroemde tulpenbol, de Semper Augustus, tijdens het hoogtepunt van de tulpenwoede, in Haarlem verkocht voor 6000 gulden, een prijs waarvoor men destijds ook een zeer behoorlijk Amsterdams grachtenhuis kon aanschaffen. Dat er zelfs in opties werd gehandeld op tulpenbollen die nog in de grond zaten en pas weken later tot bloei zouden komen zal dan ook geen verwondering wekken.

Tulpen uit Amsterdam, ooit onbetaalbaar

… en een dramatische ineenstorting
But as always, what goes up, must come down.
De tulpengekte hield in februari 1637 plotsklaps op. Ongeveer net zo abrupt als ze begonnen was. Binnen een tijdsbestek van een paar dagen kelderden de prijzen, een groot aantal speculanten en gelukzoekers in de tulpenhandel berooid en vertwijfeld achterlatend.

De zeventiende eeuwse tulpenbol, het heeft wel wat weg van de hedendaagse bitcoin.

Kenmerken
De brandschildering is vervaardigd op 3 mm Artista glas van ca 30 cm breed en 20 cm hoog.

Techniek
Brandschilderen

Status
Verkocht

Muzikale omlijsting 
Tulpen uit Amsterdam door Herman Emmink [1957]

Toch liever iets dat blijvender is dan tulpen? Met een brandschildering haal je iets in huis dat oneindig veel langer mee gaat dan tulpen. En – vergeleken bij de prijzen voor een tulp uit de Gouden Eeuw – ook nog eens betaalbaar ambachtswerk.