Top 50 Christ of Wissembourg [46]

Christ of Wissembourg is een opvallend goed bewaard gebleven brandschildering uit de elfde eeuw. Het is een van de oudste brandschilderingen – ontdekt in de abdij van Wissembourg – waarin het gelaat van Christus in z’n geheel is afgebeeld. Dit pareltje uit de vroege brandschilderkunst is van een woeste eenvoud door het sterke lijnenpatroon. Het is tegenwoordig te zien in het Musée de l’Oeuvre Notre-Dame in Straatsburg. 

Een kopie van Christ of Wissembourg, de gebrandschilderde afbeelding van het gelaat van Christus uit de elfde eeuw

Het gelaat van Christus
Christ of Wissembourg is een van de vele gezichten die Christus toebedeeld zijn, want elk portret van Christus is vooral gestoeld op de verbeeldingskracht van de kunstenaar.

Dat is niet zonder reden, want er is gewoonweg bijzonder weinig bekend over hoe Christus er bij leven uit zag. De vele uiteenlopende beeltenissen van Christus zijn dus vooral gebaseerd op de fantasieën van kunstenaars. En daarmee ook op het tijdsgewricht waarin die kunstenaars leefden. Zo weerspiegelde – door de eeuwen heen – het gezicht van Jezus strengheid, smart, lijden, tederheid en overwinning.

Toch keert een aantal kenmerken steevast terug in de portretten van de Zoon van God. Hij wordt vrijwel altijd afgebeeld met een baard, donker lang haar en een (licht) getinte huid. Niet verwonderlijk, want dat is hoe meeste Palestijnse joden er destijds uitzagen. Daarnaast wordt Jezus meestal afgebeeld met een vriendelijke, doch krachtige uitstraling, die doorleefd lijden niet zelden met zich meebrengt.

De replica van Christ of Wissembourg vervaardigd door glasatelier ruud harberts

Kenmerken
De replica is vervaardigd op 4 mm float glass van ca 20 cm breed en 20 cm hoog.

Techniek
Brandschilderen

Status
Te koop

Muzikale omlijsting
Jesus Christ Superstar by Andrew Lloyd Webber and Tim Rice [1970]

Ook interesse in een portret van uzelf – of van een dierbare – dat over tien eeuwen nog steeds imponeert en sprankelt? Neem contact op met glasatelier ruud harberts en laat u letterlijk vereeuwigen!