Brandschilderingen

Een brandschildering is een schildering die op hoge temperatuur in glas wordt gebrand. Meestal gebeurt dit in meerdere lagen, waardoor de indruk van diepte ontstaat. De afbeelding versmelt met het glas en wordt daardoor zo duurzaam dat ze generatieslang meegaat.

Detail van een brandschildering van de dansende krijger

Dynamisch en kleurrijk

Brandschilderingen komen tot leven door het licht dat erdoorheen valt. Dat maakt ze bijzonder dynamisch en kleurrijk. Zo levert het licht op een bewolkte zomerdag heel andere kleuren op dan het licht van de ondergaande zon, en bij volle maan krijgen de kleuren zelfs iets sprookjesachtigs.
Brandschilderingen komen het best tot hun recht voor een raam en bij natuurlijk licht. Maar ook tegen de muur zorgen ze voor een verrassend effect. Vooral als ze mooi verlicht worden door een lichtbak-op-maat met al dan niet in kleur en sterkte variërend licht.

Stijlvolle decoratie

Een afbeelding van vier gebrandschilderde portretten in een kleurig glas-in-loodraam
Gebrandschilderde monochrome impressies in een modern Mondriaans glas-in-loodraam

In een groots opgezet glas-in-loodwerk leveren brandschilderingen in samenspel met gekleurd glas veelal een indrukwekkend schouwspel op. Bijvoorbeeld als ‘familiaire tijdscapsule’ in de vorm van een glas-in-loodraam met daarin de portretten van de snel opgroeiende en van uiterlijk veranderende kinderen.

Maar ook voor ‘kleinere’ toepassingen is de brandschildering heel geschikt. Bijvoorbeeld als glazen geboortetegel met daarin de geboortedatum en het portret van de nieuwe telg. Of louter ter decoratie, in de vorm van een gestileerde bos tulpen of de verbeelding-in-glas van een ander betekenisvol symbool.

Ambachtelijk vakmanschap in combinatie met hoogwaardige materialen

Materiaal en vakmanschap

Glasatelier ruud harberts heeft ambachtelijk vakmanschap en natuurlijk materiaalgebruik hoog in het vaandel staan.

De brandschilderingen die het glasatelier verlaten zijn vrijwel altijd gebrand met premium kleurpigmenten en worden standaard gebrand in geslingerd Artista-glas of een vergelijkbare hoogwaardige glassoort.

Ook worden de brandschilderingen in principe in vele lagen opgebouwd – met evenzovele ovenstoken – om een nagenoeg perfecte dieptewerking te realiseren. Bovendien wordt elke brandschildering minitieus afgewerkt.

Gebrandschilderde geisha

Zo wordt een brandschildering gemaakt

Benieuwd hoe het vervaardigen van een brandschildering in zijn werk gaat? Bekijk dan de korte video’s die het brandschilderproces in beeld brengen.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op of kom langs op de Berkhouterweg 15 in Hoorn.

Links

Brandschilderingen
Glas-in-loodramen
Specials
Brandschilderen