Brandschilderingen

Brandschilderingen zijn schilderingen op glas die op hoge temperatuur in glas worden gebrand. De afbeelding versmelt met het glas en daardoor wordt de brandschildering buitengewoon duurzaam en gaat generatieslang mee. De brandschilderingen van glasatelier ruud harberts zijn altijd honderd procent handgemaakt.

Brandschilderingen komen tot leven door het licht dat erdoorheen valt. Dat maakt ze bijzonder dynamisch en kleurrijk. Zo levert het licht op een bewolkte dag compleet andere kleuren op dan dan het licht van de ondergaande zon en bij volle maan krijgen de kleuren zelfs iets sprookjesachtigs. Geen enkel ander artistiek medium slaagt hierin. Geen wonder dus dat van brandschilderingen al eeuwenlang zo’n grote aantrekkingskracht uitgaat.

Meestal denken we bij brandschilderingen aan parochiekerken en kathedralen. Tegenwoordig wordt gebrandschilderd glas echter ook weer steeds vaker toegepast in openbare gebouwen en in woningen. Net als het glas-in-loodraam is de brandschildering dan ook aan een onmiskenbare opmars bezig.

Een afbeelding van vier gebrandschilderde portretten in een kleurig glas-in-loodraam
Met deze vier gebrandschilderde portretten in een modern gekleurd glas-in-loodraam wordt een storende uitkijk getransformeerd in een indrukwekkend schouwspel

Een brandschildering als stijlvolle decoratie

Brandschilderingen zijn zeer geschikt als bijzondere decoratie of als origineel geschenk. Voor uzelf of voor een ander.

In het groot

Brandschilderingen kunnen intiem of juist heel groots worden ingezet. In het laatste geval levert dat veelal een indrukwekkend schouwspel op. Bijvoorbeeld bij een ruim opgezet glas-in-loodwerk dat op artistieke wijze verwerkt is in de raamsponningen van een raadszaal. Of bij de gebrandschilderde, semi-religieuze voorstelling die in een strak glas-in-loodframe de verder lege wand van een moderne villa siert. Of bij het ruim een eeuw omspannende tafereel dat ter opluistering van de directiekamer de historie van de onderneming in beeld brengt.,Of bij de fraaie glas-in-loodwand die middels een aantal gestileerde, in clubkleuren gebrandschilderde voetballers-in-actie het jubileum van de sportvereniging luister bijzet.

… en in het klein

Maar ook voor kleinere toepassingen is de brandschildering bij uitstek geschikt. Als glazen geboortetegel met daarin de geboortedatum en het portret van de nieuwe telg in de familie, bijvoorbeeld. Of als fraaie, familiaire ‘tijdscapsule’ in de vorm van een glas-in-loodraam met daarin vervat de portretten van de veel te snel opgroeiende en van uiterlijk veranderende kinderen. Of ter blijvende herinnering aan uw favoriete huisdier. Of louter ter decoratie, bijvoorbeeld in de vorm van een gestileerde bos tulpen, de kopie van een oud meesterwerk of de verbeelding-in-glas van een hoopgevend symbool.

Hoe en waar in te zetten?

Gebrandschilderd werk komt het best tot zijn recht bij telkens wisselend daglicht. Afhankelijk van onder meer kleurstelling, complexiteit en grootte kan de brandschildering echter ook mooi verlicht of bijgelicht worden door een op maat gemaakte lichtbak met al dan niet in kleur en sterkte variërend led-licht.

Glasatelier ruud harberts denkt graag met u mee over de juiste belichting, eventueel in de vorm van een onzichtbaar weggewerkte lichtbak.

Zo wordt een gebrandschilderd glas-in-loodraam gemaakt

Of deze nu verlicht wordt door levendig daglicht of door een aantal led-lampen in de gewenste kleur(en), een brandschildering maakt altijd indruk. Benieuwd naar de verschillende stappen die komen kijken bij het vervaardigen van een gebrandschilderd glas-in-loodraam? Bekijk dan de korte video’s die het brandschilderproces in beeld brengen .

Afbeelding in zwart op blank glas van een brandschildering van een oudere man
Portretbrandschildering Johannes Hendrikus in één kleur gebrandschilderd (ca. 20×25 cm)
Een afbeelding van een aantal gekleurde tulpen, gemaakt met de techniek van het brandschilderen
Brandschildering ‘Tulpen’ in meerdere kleuren gebrandschilderd (ca. 20×25 cm)


Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Afbeelding van een zeer smalle lijn uit een brandschildering van glasatelier ruud harberts

Links

Glas-in-loodramen
Specials
Brandschilderen, de techniek