Brandschilderingen

Een brandschildering is een schildering op glas die in meerdere lagen op hoge temperatuur in glas wordt gebrand, waardoor de indruk van diepte ontstaat. De afbeelding versmelt met het glas en wordt daardoor zo duurzaam dat ze generatieslang meegaat.

Detail van een brandschildering van de dansende krijger

Dynamisch en kleurrijk

Brandschilderingen komen tot leven door het licht dat erdoorheen valt. Dat maakt ze bijzonder dynamisch en kleurrijk. Zo levert het licht op een bewolkte dag compleet andere kleuren op dan het licht van de ondergaande zon en bij volle maan krijgen de kleuren zelfs iets sprookjesachtigs.

Hoewel brandschilderingen voor een raam – in natuurlijk licht – het beste tot hun recht komen, zorgen ze ook tegen de muur voor een verrassend effect. Vooral zodra ze mooi verlicht worden door een lichtbak op maat met al dan niet in kleur en sterkte variërend led-licht.

Stijlvolle decoratie

Een afbeelding van vier gebrandschilderde portretten in een kleurig glas-in-loodraam
Gebrandschilderde monochrome impressies in een modern Mondriaans glas-in-loodraam

In een groots opgezet glas-in-loodwerk leveren brandschilderingen in samenspel met gekleurd glas veelal een indrukwekkend schouwspel op. Bijvoorbeeld als fraaie, familiaire ‘tijdscapsule’ in de vorm van een glas-in-loodraam met daarin vervat de portretten van de veel te snel opgroeiende en van uiterlijk veranderende kinderen.

Maar ook voor kleinere toepassingen is de brandschildering bij uitstek geschikt. Bijvoorbeeld als glazen geboortetegel met daarin de geboortedatum en het portret van de nieuwe telg in de familie. Of louter ter decoratie, in de vorm van een gestileerde bos tulpen of de verbeelding-in-glas van een betekenisvol symbool.

Ambachtelijk vakmanschap in combinatie met hoogwaardige materialen

Materiaal en vakmanschap

Glasatelier ruud harberts heeft ambachtelijk vakmanschap en materiaalgebruik hoog in het vaandel staan.

De brandschilderingen die het glasatelier verlaten zijn vrijwel altijd gebrand met premium kleurpigmenten en worden standaard in kwalitatief hoogwaardige geslingerd Artista glas, of vergelijkbaar glas, gebrand.

Ook worden de brandschilderingen in vele lagen opgebouwd – met evenzovele ovenstoken – om een nagenoeg perfecte dieptewerking te realiseren. En uiteraard wordt elke brandschildering minitieus afgewerkt.

Gebrandschilderde geisha

Zo wordt een brandschildering gemaakt

Benieuwd hoe het vervaardigen van een brandschildering gaat? Bekijk dan de korte video’s die het brandschilderproces in beeld brengen.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op of kom langs op de Berkhouterweg 15 in Hoorn.

Links

Brandschilderingen
Glas-in-loodramen
Specials
Brandschilderen