De kleuren van glas, een weetje

Glas dat is gemaakt van een zuiver mengsel van kiezelaarde, natriumcarbonaat en kalksteen is volledig transparant. De moleculaire structuur van glas laat licht dan zonder breking door. Dat kan natuurlijk handig zijn, maar is ook een saaie bedoening.

Metaaloxiden zorgen voor kleur in het glas

Het toevoegen van metaaloxiden aan het glasmengsel zorgt er voor dat kleurloos glas kleur krijgt. Metaaloxiden veranderen de moleculaire structuur van glas, waardoor bepaalde lichtfrequenties worden geabsorbeerd en er dus een kleur ontstaat. Iedere metaaloxide zorgt voor een andere kleur. Zo kleurt het toevoegen van ijzeroxiden het glas bijvoorbeeld groen. En levert het bijmengen van mangaan-oxiden paars glas op. De glasmengels voor vensterglas bevatten trouwens vrijwel altijd een beetje ijzeroxide, waardoor transparant vensterglas er altijd een beetje groen uit ziet. En hoe dikker een plaat glas, hoe meer ijzeroxide en hoe groener het vensterglas.

Nieuwsgierig naar al die kleuren van (mondgeblazen) glas? Kom eens vrijblijvend langs bij glasatelier ruud harberts. De koffie staat niet klaar, maar wordt vers voor u gezet.