Bijzonder werk van Brian Clarke

Er zijn tal van kunstenaars die met glas werken of gewerkt hebben en die de moeite van het vermelden meer dan waard zijn. Brian Clarke is er een van. Hieronder een (heel) korte introductie.

Brian Clarke (1953) is een veelzijdig Brits kunstenaar die zich onder meer bezighoudt met architectuur, brandschilderen en glas-in-lood.

Hij heeft op indrukwekkende wijze de grenzen verlegd van wat glas kan doen en uitdrukken. Kenmerkend voor het werk van deze ‘architectural artist’ is het lijnenspel. Zijn fascinatie voor lijnen is in gang gezet door de omtrekken die zijn vader vroeger om het gereedschap tekende dat in de schuur aan de muur hing. Lijnen hebben zijn werk dan ook in belangrijke mate beïnvloed.

Bekijk voor een indruk de korte, kleurige trailer (2 min., 31 sec.) van de expositie The Art of Light in het Sainsbury Centre.

Maar ook de trailer (4 min., 27 sec.) van de fraaie documentaire over zijn leven en werk Colouring Light | An Artist Apart – een co-productie van BBC en AVRO uit 2011 – is de moeite waard. Om nog maar te zwijgen over de hele documentaire.

Weten wat er zoal met glas gedaan kan worden?